UnfOlding – We worden allemaal ouder

Een tweedaagse workshop in de LekPoort Vianen over ouder worden 

We worden ouder dan ooit. En oud worden is toch een beetje een taboe onderwerp. Oud worden is enerzijds een heel mooi proces van groei en ‘becoming’ en anderzijds ook een proces van loslaten en verlies.

We leven in een digitaal tijdperk, waarin we “meer verbonden zijn dan ooit” en toch blijven isolatie en eenzaamheid de ware pandemieën van onze tijd, vooral voor oudere mensen.

Veel van ons steken graag de kop in het zand als het gaat over ouder worden, daardoor maken we niet altijd tijdige keuzes die ondersteunend zijn voor het ouder worden. Hoe je woont en hoe je sociale netwerk eruit ziet, zijn belangrijke elementen, maar ook bijvoorbeeld hoe je (werk)leven eruitziet.

Denk jij bijvoorbeeld wel eens na over het einde van je leven? Wat laat je na? Wil je als het zover is begraven of gecremeerd worden? Wat als je niet gezond oud wordt? Of als je niet meer in staat bent om zelf te beslissen? Kan spiritualiteit je ondersteunen, of juist niet?

Dit lijken misschien zware onderwerpen, maar ouder worden is ook gewoon onderdeel van het leven en door er nu met openheid en samen met anderen over te reflecteren, kun je je mentaal en praktisch voorbereiden en het dan ook weer loslaten en in het hier en nu leven.

Doe je mee?

We besteden in ons UnfOlding programma aandacht aan al deze zaken en nog veel meer.

Dit programma vindt plaats op donderdag 13 en vrijdag 14 juli in de prachtige oude Lekpoort in Vianen (Utrecht). We starten beide dagen op 9:30 en eindigen om 16:30. Tussendoor is er een lunchpauze van 1 uur, waarin je in de directe omgeving iets kunt eten of met je meegenomen lunch een stuk kunt gaan wandelen.

Voor wie?

Je bent 50+, je wilt graag samen met anderen reflecteren op wat het betekent om oud te worden en hoe je dat zou willen en kunnen vormgeven en hoe je je daarop kunt voorbereiden. 

Je staat open voor nieuwe inzichten en wilt op een positieve en constructieve manier bijdragen aan de gesprekken en oefeningen. 

Jouw Investering

Dit programma is tot stand gekomen met subsidie van de EU, derhalve kun je zonder kosten deelnemen aan deze series workshops. Het enige wat wij van jou vragen is je tijd, actieve participatie en de intentie om beide dagen aanwezig te zijn.

Deel 1 Introductie & wie ben je nu?

  • Introductie van de deelnemers en het onderwerp. Onderzoeken van je overtuigingen rond ouder worden, reflectie op wat je wint en wat je verliest als je ouder wordt.
  • Reflectie op je leven tot nu toe. Hoe kijk je terug op je leven tot nu toe, hoogte en laagtepunten, jouw sociale netwerk.
  • Wat betekent het om een Oudere te worden? Zowel in de context van onze cultuur als voor jou persoonlijk.

Deel 2 Betekenis & community

  • Wat maakt jouw leven betekenisvol? Welke waarden zijn belangrijk?
  • Hoe wil je terugkijken op je leven aan het einde van het leven? Zijn er zaken die je nog moet afronden? Die je nog wilt doen? Wat is de impact van jouw leven op de eerstvolgende 7 generaties? 
  • Het belang van community. Het verschil tussen community en vriendschappen. Durven om hulp te vragen. Hoe zou een community er voor jou uit kunnen zien? En wat voor stappen kun je nemen om dat (verder) te ontwikkelen.

Deel 3 Actie nemen

  • Hoe creëer je je toekomst door nu actie te nemen (sociaal leven, professional, wonen, spiritualiteit, fysieke en mentale gezondheid, financiële weerbaarheid, einde van het leven)
  • Transitie naar ouder worden. Omarmen van je waarden, je angsten, je hoop. Rouwen om wat je verloren hebt en verliest en het leven vieren wat je geleefd hebt en nog voor je hebt.
  • Gezamenlijk een ritueel creëren rond de transitie naar Oudere worden. Omarmen wie je nu bent en het zetten van intenties voor het leven.

Wie zijn wij?

Deze workshop wordt georganiseerd door Milena Milankovics en Mirjam van Ruth.

Meer over Milena: 

Gestalt therapist, Co-founder van de Hekate Conscious Ageing Foundation

Milena werkt al jaren aan bewust, actief en gezond ouder worden, doet mee aan diverse onderzoeken, organiseert tal van trainingen, congressen en evenementen. In haar privépraktijk ligt haar focus op de ‘sandwich’-generatie, volwassenen die door midlife-veranderingen of andere belangrijke overgangen in het leven gaan. Ze is lid van de European Association of Psychotherapy (EAP) en de European Association for Gestalt Therapy (EAGT).

Meer over Mirjam:

Eigenaar van Laventurier, Soul Based Coach en groepsbegeleider.

Mirjam heeft jarenlang leiding gegeven aan teams en projecten. Ze werkt nu als coach en groepsbegeleider. Nadat ze het bedrijfsleven heeft verlaten, heeft ze zich volledig gericht op het onderzoeken en ondergaan van het leven en ze wil anderen inspireren hetzelfde te doen. In al haar activiteiten, en dat zijn er veel, richt Mirjam zich op het creëren van een groter bewustzijn van wie we zijn, om het leven volledig en vrij te kunnen leven.

Registratie: Hier

In geval van vragen kun je contact opnemen met milena@hekatefoundation.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: